niedziela, 30 września 2012

CZARNE OCZKO

 

Lubię wszelkie rodzaje fasoli w sosie pomidorowym. Tym razem przyrządziłam fasolkę "czarne oczko".


Składniki:

400g ugotowanej fasolki "czarne oczko"*
1 papryka (miałam zieloną)
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego (używam koncentratu z włoskich pomidorów Bio - jest słodki, inne koncentraty wydają mi się kwaśne)
bazylia
sól
pieprz
oliwa

Na rozgrzanej oliwie zrumienić czosnek, dodać pokrojoną cebulę oraz paprykę. Smażyć 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu. Dodać koncentrat pomidorowy i dolać wodę (u mnie ok. 3/4 szklanki). Doprawić bazylią, solą i pieprzem. Przykryć i dusić kilka minut (warzywa mają być miękkie). Wsypać fasolkę, wymieszać i dusić razem jeszcze minutkę, aby wszystko się "przegryzło":) 

*Fasolkę można oczywiście ugotować samemu, ale można też kupić gotową w zalewie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz